Kontakt tel. +387 (33) 56 95 40; Email: info@verlab.com

Održana svjetska promocija knjige: Inspection of Medical Devices - for regulatory purposes

9.1.2018 0:00:00

Verlab logo

U četvrtak 21.12.2017. godine održana je svjetska promocija knjige „Inspection of Medical Devices – for regulatory purposes“ (Kontrola medicinskih uređaja radi zakonskih obaveza). Urednici knjige su Almir Badnjević, Mario Cifrek, Ratko Magjarević i Zijad Džemić. Na pripremi knjige učestvovalo je još oko 20 svjetskih stručnjaka iz ove oblasti.

Izdavač knjige je jedna od najvećih svjetskih izdavačkih kuća naučne literature, Springer, koja je od 2015. godine nadležna i za „Nature“ izdavačku kuću. Tako su nadležni u Springeru, zbog kvaliteta, važnosti i unikatnosti ove knjige, istu publikovali pod okriljem Springer Nature, što joj je dodalo nemjerljivu važnost i težinu u cijelom naučnom svijetu. Knjiga je izdana u sklopu serije knjiga iz oblasti Biomedicinskog inžinjeringa.

Ovo je ujedno i prvi put da Springer pravi zvaničnu promociju neke knjige u BiH, na čemu posebna zahvalnost ide urednicima ove knjige, koji su uspjeli da ovom temom i kvalitetom knjige zasluže da se ovakav događaj dodijeli Bosni i Hercegovini da ga organizuje.

Knjiga Inspection of Medical Devices pruža detalje potrebne za implementaciju evropskih direktiva novog pristupa iz oblasti medicine kroz sistem verifikacije medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja. U knjizi su opisani procesi, procedure i potrebe za uvođenjem medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja u zakonsko mjeriteljstvo. Ovo je omogućeno jer je Institut za mjeriteljstvo BiH u svojim laboratorijama obezbijedio sljedivost mjerenja za medicinske uređaje do međunarodnih etalona i definicije mjernih jedinica. Verifikacijom medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja povećava se tačnost i sigurnost medicinskih uređaja, postižu se značajne uštede u zdravstvenom sistemu, a kao glavna korist tačnih mjerenja prepoznaju se tačnije i sigurnije dijagnoze za pacijente i podaci potrebni za prikladniji tretman pacijenata.

;