Pored znanja i iskustva doktora medicine, ispravna dijagnoza i odgovarajuće liječenje pacijenta u velikoj mjeri ovisi o preciznosti i funkcionalnosti medicinskih uređaja. U velikom broju situacija pravilno funkcioniranje medicinskih uređaja je od ključnog značaja za pacijente, stoga je veoma važno vršiti strogu, profesionalnu i nezavisnu inspekciju funckionalnosti medicinskih uređaja da bi se osigurala precizna dijagnostika i liječenje pacijenta. Aspekt sigurnosti medicinskih aparata u zdravstvu širom svijeta je regulisano od strane različitih agencija ili primjenom međunarodnih standarda u zdravstvenim ustanovama koje osiguravaju da se funkcionalnost medicinskih uređaja provjerava minimalno jednom godišnje.

Institut za mjeriteljstvo u Bosni i Hercegovini je praćenjem oblasti zakonskog mjeriteljstva, u skladu sa Članom 2. Zakona o mjeriteljstvu BiH (Sl. Glasnik 19/01), sredinom 2014. godine, zbog razloga zaštite zdravlja ljudi I životinja uvrstio medicinske instrumente sa funkcijom mjerenja u zakonsko mjeriteljstvo BiH. Grupe medicinskih uređaja koje su uvedenu u zakonsko mjeriteljstvo (Sl. Glasnik BiH br. 75/14) su:PRIMJER UŠTEDE: DA LI STE ZNALI...?


...da jedna intenzivna njega posjeduje 10 respiratora za pacijente. Preporuka proizvođača (distributora) je da se 4 puta godišnje radi atest. Cijena atesta je 500KM po aparatu. Ukupna cijena na godišnjem nivou (bez troškova preventivnog održavanja i kalibracije) je 20.000KM za ovu intenzivnu njegu. Poštujući zakonsku proceduru, cijena na godišnjem nivou će da iznosi 2.800KM.… da jedna intenzivna njega posjeduje 10 respiratora za pacijente. Preporuka proizvođača (distributora) je da se 2 puta godišnje radi atest uređaja, te mijenja oksigen sensor(iako je 12 mjeseci minimalno vrijeme trajanja istog) na respiratoru. Cijena atesta je 500KM, a cijena O2 senzora je 1.000KM. Ukupna cijena na godišnjem nivou (bez troškova preventivnog održavanja i kalibracije) iznosi 30.000KM. Poštujući zakonsku proceduru, cijena na godišnjem nivou će da iznosi 2.800KM.