Perfuzori su medicinski uređaji koji se koriste za unos tekućina, lijekova ili hranjivih tvari u krvni sistem pacijenta, tj. predstavljaju automatski sistem za mjerenje volumena u jedinici vremena (protoka). Perfuzori su namijenjeni za intravenoznu, intraarterijsku, epiduralnu ili potkožnu isporuku tečnosti i omogućuju potpunu kontrolu doziranja lijekova i tekućina koji se ubrizgavaju pacijentima, i kao takvi moraju da rade u skladu sa definisanim performansama svaki put.

Ispitivanje performansi perfuzora izvodi se u skladu sa odredbama Pravilnika o mjeriteljskim i tehničkim zahtjevima za anesteziološke mašine, Službeni glasnik Bosne i Hercegovine, broj 75/14.

U skladu s odredbama Pravilnika, perfuzori se provjeravaju po parametru zadanog volumena u jedinici vremena (protoka), i to u opsegu od 0,1 do 99,9 ml/h, a granice dozvoljene greške su ± 2%.

Ako je greška mjerenja u bilo kojem od navedenih slučajeva, u odnosu na maksimalno dozvoljenu grešku veća, mjerilo se označava kao neusklađeno, te ne smije biti korišteno. Isto se upućuje na servis, nakon kojeg se radi ponovna verifikacija performansi perfuzora.

Verifikacija perfuzora, u laboratoriji Verlab, vrši se radnim etalonom Fluke Biomedical IDA-5, a nakon verifikacije dobija se pismeni izvještaj sa detaljima grešaka.