Terapeutski ultrazvučni uređaji su medicinski uređaji koji omogućavaju snimanje određenih struktura unutar tijela pacijenta. Terapeutski ultrazvučni uređaj se primjenjuje kod kroničnih degenerativnih bolesti, ozljeda ligamenata, bolnog i zakočenog ramena, radijalnog i ulnarnog epicondilitisa i mnogih drugih bolesti i kao takav mora da radi u skladu sa definisanim performansama svaki put.

Ispitivanje performansi terapeutskih ultrazvuka izvodi se u skladu sa odredbama Pravilnika o mjeriteljskim i tehničkim zahtjevima za terapeutske ultrazvuke, Službeni glasnik Bosne i Hercegovine, broj 75/14.

U skladu s odredbama Pravilnika, terapeutski ultrazvuci se provjeravaju po parametru izlazna snaga u rasponu od 0 – 30 W, a granice dozvoljene greške su ± 0.2 W.

Ako je greška mjerenja u bilo kojem od navedenih slučajeva, u odnosu na maksimalno dozvoljenu grešku veća, mjerilo se označava kao neusklađeno, te ne smije biti korišteno. Isto se upućuje na servis, nakon kojeg se radi ponovna verifikacija performansi terapeutskog ultrazvuka.

Verifikacija terapeutskih ultrazvuka, u laboratoriji Verlab, vrši se radnim etalonom Ohmico Ultrasound power meter, a nakon verifikacije dobija se pismeni izvještaj sa detaljima grešaka.