Verifikacija perfuzora

November 24, 20190

Perfuzori su medicinski uređaji koji se koriste za unos tekućina, lijekova ili hranjivih tvari u krvni sistem pacijenta, tj. predstavljaju automatski sistem za mjerenje volumena u jedinici vremena (protoka). Perfuzori su namijenjeni za intravenoznu, intraarterijsku, epiduralnu ili potkožnu isporuku tečnosti i omogućuju potpunu kontrolu doziranja lijekova i tekućina koji se ubrizgavaju pacijentima, i kao takvi moraju da rade u skladu sa definisanim performansama svaki put.

Ispitivanje performansi perfuzora izvodi se u skladu sa odredbama Pravilnika o mjeriteljskim i tehničkim zahtjevima za anesteziološke mašine, Službeni glasnik Bosne i Hercegovine, broj 75/14.

U skladu s odredbama Pravilnika, perfuzori se provjeravaju po parametru zadanog volumena u jedinici vremena (protoka), i to u opsegu od 0,1 do 99,9 ml/h, a granice dozvoljene greške su ± 2%.

Ako je greška mjerenja u bilo kojem od navedenih slučajeva, u odnosu na maksimalno dozvoljenu grešku veća, mjerilo se označava kao neusklađeno, te ne smije biti korišteno. Isto se upućuje na servis, nakon kojeg se radi ponovna verifikacija performansi perfuzora.

Verifikacija perfuzora, u laboratoriji Verlab, vrši se radnim etalonom Fluke Biomedical IDA-5, a nakon verifikacije dobija se pismeni izvještaj sa detaljima grešaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VERLAB d.o.o. SarajevoOffice
Ferhadija 27,
71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina

ID No: 4201943670005
Tax No: 201943670005
Bank Account No.:1610000112180026
(Raiffeisen bank)

OUR LOCATIONSWhere to find us?
https://verlab.ba/wp-content/uploads/2021/05/map_v-1.png

Working Hours:
Mon – Fri, 08:00 – 16:30

GET IN TOUCHVerlab Social links
Follow our work on social platforms

Your  proposals and suggestions for improvement

All interested parties have the right to submit proposals and suggestions for improvement, objections or complaints to any segment of our work via e-mail: info@verlab.ba, and the manner of handling negotiations / complaints is in accordance with the procedure VL-PR-12 .

© Copyright 2014 by Verlab d.o.o. Sarajevo. All rights reserved.