Monday - Friday8:00 - 16:30
OfficeFerhadija 27, 71000 Sarajevo

Prva Konferencija za medicinski i biološki inžinjering u BiH nadmašila sva očekivanja

2 Aprila, 2015

U organizaciji Društva za medicinski i biološki inžinjering u BiH (DMBIUBiH), u periodu od 13 do 15. marta 2015.godine, u Sarajevu je održana Prva regionalna Konferencija za medicinski i biološki inžinjering (CMBEBiH2015). Konferenciji je prisustvovalo više od 500 aktivnih i pasivnih učesnika iz 27 zemalja svijeta koji su imali priliku poslušati 13 predavanja eminentnih predavača, 68 oralnih prezentacija, 22 poster prezentacije, 9 studentskih radionica i 1 stručnu radionicu, organizovanu na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Pored DMBIUBiH, domaćini Konferencije bili su Internacionalni Burch Univerzitet i Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, koji su bili i suorganizatori ovog naučnog skupa.

Ovaj događaj podržan je od strane Internacionalne Federacije za Medicinski i biološki inžinjering (IFMBE) i Akademije nauka i umjetnosti BiH. Partneri Konferencije su Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Bihaću i mnoge druge visokoobrazovne ustanove.

U svojstvu predavača, trodnevnoj konferenciji prisustvovala su eminentna imena biomedicinskog inženjeringa kao što su Ratko Magjarević, Predsjednik Internacionalne Federacije za medicinski i biološki inženjering (IFMBE), Mark Bale, predsjednik komiteta za Bioetiku u okviru Vijeća Evrope, Pecchia Leandro, vijećnik Evropske alijanse za medicinski, biološki inženjering i nauku (EAMBES), Werner Mäntele, s Instituta za biofiziku Goethe Univerziteta, kao i Mustafa Kahramanyol, Gulhane Vojna medicinska akademija iz Turske.

Među zvučnim naučnim imenima koji su se u Sarajevu okupili bio je i Hervé Liebgott, sa Instituta Univerziteta u Lyonu, Francuska, te Atilla Aydinli, sa Odsjeka za fiziku, turskog Bilkent Univerziteta.

Pored njih, predavanja su održali i Dragan Primorac, univerzitetski profesor, pedijatar, forenzičar i genetičar, Yves Lemoigene sa IFMP Ambilly France & CERN iz Ženeve u Švicarskoj, Mario Medvedec, klinički biomedicinski inžinjer, Damir Marjanović, voditelj odsjeka za genetiku i bioinžinjering na Internacionalnom Burch Univerzitetu, te Zijad Džemić, iz Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Budući da je cilj konferencije bio prezentacija novih saznanja koja naučnici iz ovih oblasti do sada nisu predstavili, bila je ovo jedinstvena prilika za razmjenu ideja i predstavljanje posljednjih dostignuća unutar oblasti biomedicinskog inženjeringa pod sloganom “Proširi svoje horizonte kroz biomedicinski inženjering”.

Kako je najavljeno, Druga Konferencija za medicinski i biološki inženjering u Bosni i Hercegovini biće održana 2017. godine.

Medijski pokrovitelji konferencije bili su televizija N1, Poslovni portal eKapija.ba i RSG. Samo otvaranje Konferencije uživo su prenosila 3 regionalna studia N1 CNN televizije, kao i na CNN International TV.

VERLAB d.o.o. SarajevoOffice
Ferhadija 27,
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

ID br: 4201943670005
PDV br: 201943670005
Broj bankovnog računa:1610000112180026
(Raiffeisen Bank)

Naše lokacijeGdje nas pronaći?
https://verlab.ba/wp-content/uploads/2021/05/map_v-1.png

Radno vrijeme:
Pon – Pet, 08:00h – 16:30h

PRATITE NASOstanimo u kontaktu!
Pratite naš rad na društvenim platformama

Vaši prijedlozi i sugestije za poboljšanje

Sve zainteresovane strane imaju pravo na podnošenje prijedloga i sugestija za poboljšanje, prigovora ili žalbi na bilo koji segment našeg rada putem e-maila: info@verlab.ba, a način postupanja sa prigovorima/žalbama je u skladu sa procedurom VL- PR-12 .

© Copyright 2014 Verlab doo Sarajevo. Sva prava zadržana.